Tribune

SNOHOMISH COUNTY NEWS
Serving Snohomish, Monroe
Everett, Mukilteo

facebook
Come Visit us on Facebook
Custom Search

Coho Tournament

PUD

boys & girls club

cobweb antiques

Lyons Ski School

Merry Haven

Snohomish Senior Center Travel

Snohomish Brewfest

St Michaels Catholic School

 

Council OKs Polygon’s plans for Riverfront Development
EVERETT - The Everett City Council unanimously voted last week to approve the latest plans for the Riverfront Development. 
“At this point, we’re very much looking forward to breaking ground in late spring or early summer and to start building some homes out there by the end of the year,” said Nick Abdelnour, developer Polygon Northwest’s land acquisition manager. 
The Riverfront Development, originally to be developed by
OliverMcMillian, sits on approximately 100 acres in north Lowell off of the eastern terminus of 41st Street that used to comprise the former Simpson Mill site, the former Eclipse Mill site, and a former city landfill. 
Polygon will build single-family homes on the Simpson site, following the street layout of the original plan. The Eclipse site will contain higher density townhomes, while the landfill is slated for commercial development. 
The project was almost delayed as the City Council still has concerns about the project.
Councilman Paul Roberts floated a motion to remand the project back to planning staff to readdress public access to a planned trail on the Simpson site, but he did not have other councilmembers’ support. for the motion 
“I’m interested in the maximum treatment of trail access,” Roberts said. 
The trail access from different parts of the development were not detailed enough, Roberts said. 
Other council members  said Polygon would probably work with the city on this concern.
“Time and time again, Polygon was shown a willingness to accommodate the public,” Councilman Scott Murphy said.
The site’s density is largely up to the developer, but the council has the opportunity to change the mandatory minimums. They did not, but Roberts did want this brought up.
Polygon has changed the green area by shuffling out two lots to provide what Abdelnour called “total accessibility from the project down to the public trail and the riverfront.”
The lots were moved to the southwestern portion of the Simpson site, which will mean the developer will have to place retaining walls at the location, Abdelnour said. 
Two Everett residents, Megan Dunn and Bob Jackson,  expressed dissatisfaction with the lower density of the development at the public hearing. 
“I, too, am disappointed that we don’t get the density that we could have had and Polygon could have chosen,” Jackson said to the council. “Maybe going forward, in housing projects in the future, the city can think about putting a minimum density.”
Councilwoman Brenda Stonecipher, who had concerns about the Polygon proposal in December, was not present for the vote.

Check out our online Publications!

Home Tour

Discover Snohomish

Everett Map 2014

cln 0714

cle 0614

auto guide

health

senior life

Outdoor Adventure Guide

sno chamber

Monroe Business Guide

Discover Everett

 

 

 

Mach Publishing Copyright 2014